Már lassan elvirágzik az ibolya, azért még lehet szedni, mivel Ő is gyógynövény, finom teát készíthetünk belőle.
Felhasználja a virágkonyha is, díszíthetjük vele ételeinket, nagyon szép lesz tőle és még ehető is. A Francia parfümgyártás egyik legdrágább alapanyaga az illatos ibolya olaj.
Gyógynövényként a leveleit, virágait, ritkán gyökereit is felhasználják.
A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású, köptetőként, légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget.
A leveléből főzött teát vértisztításra, izzasztásra, nyálkaoldásra használják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.
A gyökeréből enyhe hashajtó hatású szirupot készítenek.
Mérsékelten használandó, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, hányást is okozhat.
Forrás:http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/ibolya.html
Én minden évben szedek ibolyát, csak a virágát szoktam leszedni, vigyázva, hogy a gyökere a földben maradjon, így a következő évben is szedhetjük. Nagyon jó téli teát lehet belőle készíteni, százszorszép, bodza, akác tea keverékeként. Ezek mind jók a megfázásra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: