Nagyon szeretem a joghurtot, sajnos amióta kiderült, hogy tejérzékeny vagyok és még a gyerekeim is azok, így ki kellett iktatnunk. Az üzletekben csak szójajoghurtot lehet kapni, ami tejmentes. Mi szóját sem ehetünk, de nem is ennék a génmódosítások miatt.
Én kesudió, vagy mandulatejből szoktam készíteni a házi joghurtomat. Persze ilyenkor készítek tehén tejből is egy-két üveggel, mert a férjem szereti és Ő ehet tejet.
Hozzávalók:
1 liter növényi tej, ehhez teszek még egy kis mézet is.
1/2 teáskanál agar-agar, lehet zselatint is hozzáadni, abból egy kicsivel több kell.
2,5 ek keményítő, nekem most tápióka keményítő van itthon, ezért ezt használtam.
joghurtkultúra
Ha frissen készült tejből csinálom, akkor ez úgy is forró, átöntöm egy edénybe és felteszem a tűzre és bele keverem az agar-agart és felforralom. A keményítőt kevés vízben elkeverem, és hozzáadom a forró tejhez, még kb egy percig forralom, majd leveszem a tűzről és lehűtöm 42-45 C-ra. Ekkor beleteszem a joghurtkultúrát, ezt netem rendelem, sajnos üzletben még nem találkoztam vele.
Beleöntöm a kis üvegekbe és elindítom a joghurtkészítőt, kb: 8 óra alatt készül el a joghurtunk.
Ha nincs joghurtkészítőd, akkor is meg tudod csinálni, bár azt hiszem nem nagy beruházás, mert 4-5 ezer forintért lehet kapni.
Ha nincs géped, akkor egy tűzálló edénybe öntsd a masszát és vagy a radiátorra téve, vagy a sütőben max.45 C-on 8 órán keresztül érleld. Nyáron nem kell nagy faxnit csinálni belőle, egy éjszaka alatt elkészül magától.
A kész joghurtot felhasználhatjuk salátákhoz natúran, de készíthetünk belőle gyümölcsjoghurtot is, bármilyen gyümölcsöt keverhetünk bele. Akár házi lekvárral is kiváló. Én sült teát is szoktam bele tenni.
Kommentek