Egyszer nagyon régen ettem Vega hamburgert, amiben brokkolifasírt volt és nagyon ízlett, ezért otthon kipróbáltam. A lányom azóta is csak így eszi meg az otthon készített hamburgert.
Hozzávalók:
90 g köles
40 ml víz
450 g fagyasztott brokkoli (természetesen lehet friss is)
50 g zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
majoránna
ételízesítő
só
1 ek olaj + a sütéshez
A kölest leöblítem, én ehhez egy tésztaszűrőt szoktam használni, beleteszem a kölest és a mosogatócsap alá tartom, így jól lelehet öblíteni róla a piszkot. Ezután egy kis edényben egy evőkanál olajon megpirítom, csak amíg elkezd letapadni, ezután felöntöm vízzel, sózom, fűszerezem, kb: 20 percig főzöm kis lángon, utána hagyom kicsit hűlni.
Közben a brokkolit megpárolom én vízgőz fölött szoktam, párolóbetétben így megmarad a színe is és nem fő ki belőle a lényege.
Amikor mind a két összetevő megfőtt, megpárolódott, akkor egy tálban villával összetöröm a brokkolit, hozzáteszem a kölest, a fokhagymát fokhagymanyomóval összetöröm és ez is mehet bele, az őrölt kömény és a majoránna is. Ilyenkor meg lehet kóstolni, hogy kell-e még bele egy kis só, de a kölesben már van, így figyeljünk oda, a zsemlemorzsát is hozzákeverem.
Jól összedolgozom és vizes kézzel gombócokat formázok belőle, majd lelapítom, hogy fasírt alakja legyen. Ezután már csak meg kell sütni.
Ezt a fasírtot felhasználhatjuk hamburgerhez, főzelék feltétként, de körettel is nagyon finom. Nyersen le is fagyaszthatjuk, így, amikor nincs annyi időnk a főzésre, csak elő kell kapni és megsütni.
Próbáld ki te is érdekel a véleményed.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: