A teakészítés általános szabályai
Vannak általános szabályok, amelyeket ismerni kell a helyes eljáráshoz.
A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, egy csapott evőkanálnyi mennyiség, ezt kell leönteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig.
Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyják ázni, akkor már ne igyák meg, inkább készítsenek frisset.
A gyökereket, kérgeket, a termést főzzük, általában 5-10 percig. A katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük még a kovasav tartalmú növényeket, pl. a zsurlót.
Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint pl.a mályva, a kankalin. Ezeket 4- 5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját.
Nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne készüljön fémből.
Ízesítést nem ajánlunk. Ha azonban élvezeti teaként isszák a teát, akkor tehetnek bele mézet, citromot. De sohasem forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlanak, várjanak tehát, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Azonban a méz savasít is, ha valakinek sok a gyomorsava, akácméz fogyasztását ajálnom.
A teákat mindig frissen készítsék. A tisztító teákat éhgyomorra, a vízhajtókat napközben elkortyolva, a hashajtókat, nyugtatókat este igyák. Emésztésjavításra étkezés után 15 perccel, étvágyjavításra evés előtt 30 perccel igyanak teát.
Ezt az információt a Büki Füvesember, Gyuri bácsi honlapján találtam
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: