Burgonya
Fehérjét, keményítőt tartalmaz, sok magnéziumot, káliumot, nátriumot, kalciumot és szelént tartalmaz. A benne lévő kálium elősegíti a víz és a méreganyagok távozását szervezetünkből.
B3, B9 (folsav) –vitaminokat tartalmaz melyek nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Cinket is tartalmaz mely a kötőszövetek felépítésében és a hormontermelésben segít.
Gyógyhatásai:
– szellemi frissességet ad fáradékonyság esetén
– segíti a tápanyagszállítást a sejtekhez
– részt vesz a csontok felépítésében
– erősíti az izmokat
– serkenti az izmok és a szív munkáját
– csökkenti a vérnyomást
– szabályozza a test vízháztartását
– aktiválja az egész anyagcserét
– gyermekkorban fokozza a növekedést
– erősíti a kötőszöveteket
– szabályozza az emésztést
Nagyon sokféle recept létezik burgonyából, édes, savanyú, sós változatban. Készülhet belőle köret egytálétel, sütemények, pogácsák, hússal hús nélkül egyaránt felhasználható. Én is fogok párat megosztani.